Pcloud backup beschermt tegen ransomware aanval

Wat is een cloud backup.

Cloud backup is een backup van je data op een externe server (los van je eigen werkplek of computer). Velen onder ons staan er nog wat onwennig (wantrouwig) tegenover. Ja, je privé zomaar op het internet gooien. Niks is minder waar, een cloud backup is een veilige manier om met je data om te gaan. Je hebt trouwens een login en een paswoord nodig om aan je gegevens te komen. Hoe krachtiger je paswoord, hoe moeilijker het is om je cloud te (hacken).

Gebruik je reeds een cloud.

Zonder er bij stil te staan gebruik je dagelijks een cloud, lees en verstuur je dagelijks e-mails. Je haalt bestanden op, verstuurd bestanden, streamt video en bewaart foto’s via GSM. Maar sta je er wel eens bij stil waar al die digitale data naartoe gaat en hoe het daar komt? Wat gebeurt er als je bestanden, foto’s en video’s op het internet of in de cloud zet? Ja al deze data wordt bewaard in de cloud, (in een extern datacenter). Deze datacentra bestaan uit duizenden dataservers. Uit veiligheid worden deze datacentra nog eens met elkaar verbonden zodat er een netwerk ontstaat van opslag en backup van uw gegevens. Valt er een server uit dan staat na enkele seconden een andere server paraat om de taak over te nemen. Deze datacentra werken met een bedrijfszekerheid van 99,99%. Wat wil zeggen dat je gerust kan zijn dat je data veilig en accuraat opgeslagen word.

Is de cloud veilig en betrouwbaar.

Maak je maar geen zorgen. Alle cloud bedrijven zijn er bij gebaat om je gegevens zo goed mogelijk te beschermen. Al je bestanden in de cloud worden versleuteld (encrypted) opgeslagen en datacentra worden erg goed beveiligd tegen hackers. Het is nóg veiliger om al je bestanden op een eigen harde schijf te zetten en deze in een kluis op te bergen. Uit eigen ondervinding weet ik dat deze zelden goed bijgewerkt worden en de meeste backups op het moment dat ze teruggeplaatst moeten worden, maanden niet meer accuraat staan. Je vakantiefoto’s delen met vrienden kost je dan toch veel meer tijd en moeite.

Automatisch synchroniseren of niet.

Let wel op met het synchroniseren van je data. Veel clouds synchroniseren automatisch. Dit wil zeggen dat als je een document of bestand nu bijwerkt, de cloud direct uw bestand ook bijwerkt. Dit is handig maar… Als je computer of GSM gehackt wordt, en je bestanden allemaal versleutelt, dan zal de cloud onverbiddelijk mee versleutelt worden. De cloud ziet enkel dat de bestanden bijgewerkt zijn (versleutelt) aan de datum en uur (niet aan de inhoud). Daarmee worden de goede bestanden op je cloud overschreven door de versleutelde bestanden na hacking. Ik persoonlijk gebruik de automatische synchronisatie niet.

Eigenschappen van een cloud.

Een cloud opslag is meer dan een opslag alleen. Ten opzichte van een fysische harddisk of memorystick kan een cloud gedeeld worden met vrienden of familie. Je kan zeggen dat dit evengoed kan met je harddisk of memorystick. Ja en nee. Op je harddisk staan mogelijks ook bestanden die anderen niet mogen zien. Daarom is een cloud veel handiger. In een cloud kan je enkel de bestanden delen die je wenst te delen, dit is wel via een doorgestuurde link met bijhorend paswoord. Deze bestanden zijn dan gemeenschappelijk te gebruiken of te bekijken, zoals een Excel of Word bestand.
Een cloud is ook een beveiligde opslag, elk bestand is versleutelt met een zware 256-bit AES encryptie zodat hackers er geen vat op hebben. Ook het kanaal (de lijn) waarop de data doorgestuurd wordt is beveiligd. Let wel op met automatisch bijwerken.

Waarom Pcloud.

Pcloud heeft wat extra’s die handig zijn ten opzichte van de meeste allround clouds.
Zo maakt pcloud een virtuele schijf aan op je computer. Dit wil zeggen dat pcloud geen extra ruimte nodig heeft op je computer of GSM. De meeste clouds zoals OneDrive creëert een lokale map op je computer waar alle bestanden staan die gesynchroniseerd worden. Dit is dubbel.
Pcloud heeft ook een interne backup, die tot een maand teruggaat. Het voordeel hiervan is, wordt je gehackt en is de cloud na automatische synchronisatie ook versleutelt, kan je direct de backup van je complete cloud terugzetten.
Pcloud maakt ook een backup op 5 verschillende eigen servers.
Pcloud kan ook een automatische backup maken van de gekende meest gebruikte clouds zoals Facebook, Instagram, OneDrive, Google drive, Dropbox. Dit op een eenvoudige inlog manier.
Pcloud heeft de mogelijkheid om de opgeslagen mediabestanden te streamen met een eigen mediaplayer.

Gratis of betalend.

Pcloud geeft je gratis 5 Gb aan opslag met alle voordelen van de betalende versie je kan deze uitbreiden naar 10 Gb. Info krijg je hier

Pcloud kan je ook betalen, je hebt dan de keuze uit 500 Gb of 2 Tb (2000 Gb).
Het voordeel van pcloud is dat je éénmalig betaald voor levenslang gebruik. Bij de meeste is het per maand of jaar te betalen, zodat dit na een tijd een dure aangelegenheid is. Als je de aanschaf bekijkt van een externe harde schijf t.o.v. Pcloud dan is dit niet zo duur ( wel een lastige aanschaf om in een keer te betalen). Klik hier om de huidige prijzen te bekijken.

Maak voor jezelf uit wat voor u belangrijk is, eenmalig betalen voor heel wat veiligheid of toch de weg van het onzekere en je laten vangen door hacking.Het is toch de moeite waard en aan te raden in deze gevaarlijke online tijd. Voor zelfstandigen en bedrijven een must. Dit betaald zichzelf terug.