Nieuwe PHISHING MAILS in omloop: My e-box of Myminfin en vele andere

Laat je niet vangen door  phishing berichten. Er zijn vele ‘fake berichten’, van de overheid, banken, Itsme, WhatsApp, Telecombedrijven, Energieleveranciers, Gezondheidsinstellingen, enz… Denk eraan dat deze instellingen NOOIT geld of persoonlijke gegevens vragen via SMS, e-mails, en al zeker niet op sociale media. LET DUS OP, klik nooit op een link in de mail of SMS. Verwijder deze berichten! 

Een voorbeeld:

Er circuleren phishing mails die een bericht vanuit My e-Box nabootsen.

Deze e-mails linken door naar vervalste kopieën van de sites myebox.be (of myminfin.be), waarop gevraagd wordt om in te loggen en uw bankgegevens in te vullen.

Doe dit in nooit!

Hoe herken je deze valse e-mails?

De valse e-mails die in omloop zijn zien er als volgt uit:


– voorbeeld van een vervalste pagina waarnaar u wordt doorverwezen om in te loggen met uw bankgegevens

– voorbeeld van een vervalste pagina van My e-Box waarnaar u wordt doorverwezen

Goed om weten :

  • Controleer steeds het e-mailadres van de afzender. My e-Box stuurt enkel berichten vanuit het e-mailadres noreply@bosa.fgov.be.
  • Berichten vanuit My e-Box zullen u steeds aanspreken met uw naam (“Geachte Heer/Mevrouw vervolgt met jullie voornaam en familienaam”), en niet met “Geachte Heer/Mevrouw” of “Geachte burger”. 
  • My e-Box, federale websites, banken vragen nooit om bankgegevens in te vullen.
  • Als u een e-mail heeft ontvangen waar u niet zeker van bent. U kunt steeds naar https://myebox.be navigeren en toegang krijgen tot de applicatie via de link “Open My e-Box” op de startpagina.
  • Bij deze berichten heeft de FOD Financiën ook een specifiek artikel gepubliceerd over phishing gevallen, https://financien.belgium.be/nl/Actueel/opgelet-voor-e-mails-die-u-doorverwijzen-naar-uw-ebox.

Wat als u dergelijke e-mail krijgt?

Klik NIET op de link in deze e-mail, en geef in NOOIT uw bankgegevens door.

Tip: Rapporteer deze phishing mail aan het Centrum voor Cybersecurity (CCB) door hem door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB is op de hoogte, onderzoekt deze e-mails en zal maatregelen nemen om andere burgers te beschermen tegen deze praktijk.

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) biedt ook een overzicht aan van de actuele situatie, somt enkele tips op om frauduleuze e-mails te leren herkennen en stelt een test voor om uw waakzaamheid te controleren bij verdachte berichten.