Brave browser = Google Chrome zonder reclame, cookies, maar met privacy bescherming

Wat is Brave:

Brave is een internet browser die er identiek uitziet als ‘Google Chrome’ en ‘Microsoft Edge’. Brave komt met unieke eigenschappen, vooral veiligheid (websites die op de zwarte lijst als onveilig worden beschouwd worden niet weergegeven), bescherming (voor kinderen), anti reclame en snelheid zijn de troeven.

Doordat ‘Brave’ er identiek uitziet als ‘Google Chrome’ is de overstap voor velen onder ons vrij eenvoudig. We doorlopen samen de installatie en instellingen zodat je uw vertrouwde omgeving van ‘Google Chrome’ optimaal kan terug vinden.

Installatie:

Brave kan je hier downloaden. Dubbelklik het bestand linksonder als je ‘Google Chrome’ gebruikt of klik op <Uitvoeren> in ‘Internet Explorer’ of  ‘Microsoft Edge’. Klik in onderstaand venster op <Ja>.

Klik na de installatie op <Close>.

Let op, de installatie is ‘Engelstalig’, daarom gaan we eerst de taal aanpassen naar het ‘Nederlands’. Klik daarvoor op de drie horizontale streepjes rechts boven onder het ‘X’. Klik in het geopende venster op ‘Settings’.

Klik vervolgens halfweg de linker kolom op ‘Additional settings’ en op ‘Languages’.

Klik dan halfweg het volgende scherm op “Add languages” en kies voor ‘Dutch – Nederlands’. Klik op <Add>

Klik op de drie verticale puntjes naast ‘Dutch – Nederlands’.In het volgend venster klik je bovenaan ‘Display Brave in this language’ aan en klik je ook ‘Move to the top’ aan.

Klik op <Relaunch> om ‘Brave’ opnieuw te starten. Nu kunnen we verder in het ‘Nederlands’.

Zet nu de schuivers rechts allemaal aan zoals hieronder.

Instellingen:

Nu nog het een en ander overbrengen uit ‘Google Chrome’ (of een andere browser) en we zijn klaar.

Om de bladwijzers en favorieten over te zetten klik je bij (1) het programma(s) aan dat(die) je wenst.
Bij (2) klik je ‘Een specifieke pagina…’ aan en op (3) vul je uw startpagina in gevolgd door <Toevoegen>.

Bladwijzers, klik (1), selecteer (2) en klik (3) <Importeren

In het venster (Aan de slag) bij (3) vul je uw gewenste startpagina in.

Wens je nu nog uw wachtwoorden uit ‘Google Chrome’ te importeren dan moet je eerst ‘Google Chrome’ openen, rechts boven op de drie verticale puntjes, instellingen, wachtwoorden en de drie verticale puntjes achter ‘Opgeslagen wachtwoorden’ aanklikken en op ‘Exporteren’. Onthoud waar je de wachtwoorden opslaat.

Eens deze opgeslagen ga je terug naar de instellingen van ‘Brave’, klik op ‘Automatisch aanvullen’ (2) in de linker kolom, dan – wachtwoorden – Opgeslagen wachtwoorden – drie verticale puntjes – <Importeren>. Selecteer nu het opgeslagen bestand met de wachtwoorden van ‘Google Chrome’ (dat je moest onthouden!)

Als je nu “Brave” eens opnieuw opstart zal je zien dat deze nu gelijk staat zoals je gewoon bent in ‘Google Chrome’.

Nu kan je surfen zonder alle nadelen van de ‘Google Chrome’.