Windows 10 updates (beperken)

Windows 10 home updates

Deze worden automatisch uitgevoerd, je kan Windows update niet afzetten. Indien je wenst dat er geen of bijna geen updates gebeuren, dan kan je aan Windows de indruk geven dat je met een mobiele betalende internetverbinding zit, dan zal Windows update daar rekening mee houden en zo min mogelijk updates downloaden.

Wat heeft dit voor gevolg:

Wanneer je uw verbinding instelt als een verbinding met datalimiet (mobiele verbinding) dan voorkomt je op verschillende manieren dat Windows 10 data gaat ‘verbruiken’. Zo zorgt Microsoft ervoor dat elke eigen app die een internetverbinding nodig heeft, voor updates of het weergeven van informatie, kan worden beperkt in de hoeveelheid data die de app kan downloaden of weergeven.

 • Windows update wordt beperkt: Er worden alleen updates gedownload met een hoge prioriteit. Bij de overige updates staat een download knop zodat je zelf kunt kiezen wat je al dan niet wenst te installeren. Op deze manier kun je dus ook thuis, op een Home-versie van Windows, de controle krijgen over de installatie van updates. Let op, alleen als je via Wifi bent verbonden met het internet.
 • Delen van updates via het internet wordt uitgeschakeld: Standaard staat het delen van updates aan. Wil je zien hoe dat staat bij jou? Klik op <Start > <Instellingen> <Bijwerken en Beveiliging> <Windows Update> <Geavanceerde opties> <Kiezen op welke manier updates worden geleverd>, Zet dat <Aan> voor pc’s in het lokale netwerk. Wil je Microsoft helpen? Sta het dan ook toe voor pc’s op het internet.
 • Automatisch downloaden van app-updates wordt uitgeschakeld: De Windows store stopt met het downloaden van updates voor apps die je hebt geïnstalleerd via de Store. Bureaublad-apps zoals Google Chrome, en mogelijk andere Apps die automatisch updaten, trekken zich hier niets van aan. Deze zul je handmatig moeten beperken.
 • Verversen van tegels kan stoppen: De tegels op het startscherm stoppen mogelijks met updaten. Dat is wat Microsoft aangeeft. Het is dus afhankelijk van het ontwerp van de achterliggende app of deze daadwerkelijk stopt met verversen.
 • Synchroniseren van offlinebestanden kan stoppen: Ook hier geeft Microsoft aan dat offlinebestanden wellicht niet meer worden gesynchroniseerd. Ook hier dus afhankelijk van de maker. OneDrive stopte in Windows 8.1 keurig met synchroniseren. In Windows 10 werkt dat niet meer. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen is bij de instellingen van OneDrive het vinkje weghalen bij: ‘OneDrive automatisch starten wanneer ik mij aanmeld bij Windows’. Bij Dropbox, Google Drive kan je het synchroniseren pauzeren. Apple’s iCloud kan je niet pauzeren, iCloud moet je volledig uit zetten om het synchroniseren te stoppen. Geen van deze cloudoplossingen houdt nog rekening met de instelling van de wifi-adapter.TIP: Indien je geen updates ziet verschijnen als je op ‘Zoeken naar updates’ klikt, zet dan even je ‘antivirus programma’ en of ‘Windows Defender’ tijdelijk uit. Je zal zien dat de updates beginnen te downloaden.

Hoe ga je te werk om de datalimiet aan te zetten:

 1. Ga naar <Start> <Instellingen>(tandwiel)
 2. Klik op <Netwerk en Instellingen>
 3. Klik op <Wifi> links
 4. Klik nu op uw Wifi verbinding
 5. Klik  bij <Instellen als verbinding met datalimiet> de knop op <Aan>
 6. Detail op de pagina.