Hoe komt Malware op je computer

Wat meer info over hoe je in no time ‘crapware’ op je computer zet.

Eerst dit nog, malware is zeker geen virus, dus virusscanners kunnen niet altijd de malware herkennen en verwijderen. Je kan malware via verschillende manieren op je pc krijgen.
De meest voorkomende is via update of installatie van een programma, zeker als het gratis software is zal er altijd getracht worden extra software of toolbars mee te installeren. Deze methode brengt voor de leverancier van de ‘goede software’ extra geld in de lade, per installatie van de ‘goede software’ krijgt de software ontwikkelaar eurocenten op zijn rekening.

Een mooi voorbeeld van zo’n programma:

DVD Shrink: Programma om DVD’s te copiëren (het programma zelf is perfect)

 Als je dvdshrink in Google ingeeft krijg je de link naar de website van DVD Shrink.

In de afbeelding hierboven zie je de tweede link, klik deze aan en je gaat naar de juiste website (meestal te herkennen aan de naam van de website in het groen onder de link). Je komt dan op de site terecht van DVD Shrink.

Klik je boven de afbeelding op download366.com/Dvd-Shrink dan kom je in het volgende venster terecht. Bedenk dat je door deze keuze reeds aan een reeks bijkomende software gebondenb ent. Voor een betere download moet je op een andere plaats zijn. Daarvoor moet je eerst op de ‘Engelse Vlag’ klikken, en dan download tab (tweede van links) zie verder na de uitleg van de extra programma’s.
Op vele download sites word je meestal naar de verkeerde download gedirigeerd. Dus kijk goed uit wat en waar je download. Als leek zit je al vlug tot over je oren in de ‘crap ware’.
Dus volg eens mee wat je zoal tegenkomt bij zo’n installatie.

Klik je hier dan op de groene knop ‘Gratis Downloaden’ zal de download starten. Ga nu naar de locatie van de download (op je computer en dubbelklik op DVDShrink.exe (dit is het programma als gegroepeerde installatie).

Let nu goed op, klik op ‘Uitvoeren’
Je krijgt een van de volgende schermen te zien.


Bekijk de rode kaders en zet alles af of klik ‘I Disagree’ aan Vooraleer je op de groene knop klikt. De volgende vensters komen op willekeurige volgorde aan bod.
Deze vensters zijn telkens bevestigingen voor het installeren van de bijkomende software. Klik telkens op ‘Skip’ linksonder in flauwe kleur. Hier klik je niet meer op de ‘Groene Knop’.


Soms gevolgd door een tweede venster met een extra bevestiging, steeds annuleren.


Het laatse venster klik je op ‘Dicht’. Hierna opent een internet venster met het bericht dat de installatie onderbroken is, dus heb je zonder dat je had opgelet al heel war brol op je computer. Beter is naar het tabblad ‘Download’ gaan en daar eens goed kijken waar je moet zijn. Op de afbeelding hieronder heb je de startpagina van ‘DvdShrink.org’, met op de bar boven ‘Download’. Klik hierop.
.Dit opent het volgende venster met uiteindelijk onderaan in het rood ‘de download link’. Let wel op, je bent er nog niet.Na het klikken en downloaden van het programma opent volgend venster. Let nu nog even op.

In dit venster heb je nog wat weg te klikken (rood), klik op ‘Skip’ en niet op de groene knop ‘Next’. Er opent nog een volgend venster.

Klik hier op ‘Cancel’ en dan pas krijg je de installatie van het programma zelf. Dus zo zie je maar hoe je op een onoplettend moment je computer in een oogwenk vol zet met ‘crap ware’.